Strona główna > h1n1, influenza, swine flu, swineflu, świńska grypa > Świńska grypa – czym jest, czy jest groźna, jak się zaczęła?

Świńska grypa – czym jest, czy jest groźna, jak się zaczęła?

4 Październik 2009

Zanim zacznę omawiać bieżące wydarzenia, artykuły i doniesienia nt pandemii grypy A/H1N1 wypadałoby, aby najpierw przypomnieć, jak to się wszystko zaczęło…

Przełom marca i kwietnia 2009r. – pierwsze odnotowane przypadki zachorowań na nieznanego wirusa w Meksyku. Władze podejmują szereg działań prewencyjnych – zamykane są szkoły, kina, muzea, zawiesza wszelkie zgromadzenia publiczne. Trwa dystrybucja masek na twarz, prowadzona przez policję i wojsko. Codziennie wzrasta liczba podejrzanych zgonów.

21 kwietnia 2009r. – USA poinformowało, że co najmniej dwójka dzieci była zarażona wirusem. W chwili wydania komunikatu dzieci były już zdrowe.

26 kwietnia 2009r. – WHO ogłosiła epidemię grypy w Meksyku. Jak zgodnie twierdzą władze medyczne, wirus ma potencjał pandemii.

art1

27 kwietnia 2009r. – WHO podnosi alert pandemiczny do poziomu 4. Dwa dni później ponownie podniosła stopień zagrożenia do poziomu 5, co zgodnie z wypowiedziami ekspertów oznacza, że pandemia jest nieunikniona. Pierwsze przypadki zachorowań w Kanadzie.

28 kwietnia 2009r. – choroba rozprzestrzenia się w Ameryce Płn., pierwsze doniesienia o chorych napływają z Hiszpanii i Wlk. Brytanii. Gubernator Kalifornii ogłasza stan wyjątkowy.

29 kwietnia 2009r. – pierwszy zgon w USA.

6 maja 2009r. – pierwsza chora na A/H1N1 w Polsce.

11 czerwca 2009r. – WHO podniosła poziom zagrożenia do 6, tym samym ogłaszając pandemię grypy.

art2

8 lipca 2009r. – pierwszy poważny przypadek zachorowania na grypę w Polsce, chora to 8-letnia dziewczynka.

16 lipca 2009r. – WHO poinformowało, że pandemia grypy jest najszybciej rozprzestrzeniającą się w historii, w związku z czym bezcelowe staje się liczenie każdego przypadku zakażenia. Kraje muszą odtąd  zgłaszać tylko ciężkie przypadki zbiorowych zachorowań, zgony spowodowane chorobą lub jej wyjątkowo nietypowy przebieg.

29 września 2009r. – szczepionka na świńską grypę uzyskała aprobatę Komisji Europejskiej co oznacza, że szczepienia mogą się rozpocząć z chwilą dostarczenia tej decyzji koncernom farmaceutycznym.

To tak pokrótce, kalendarium najważniejszych wiadomości dotyczących pandemii. Oczywiście można znacznie bardziej szczegółowo: daty pierwszych przypadków grypy w pojedynczych krajach, daty pierwszych zgonów, odnotowania pierwszych transmisji człowiek-człowiek… Ale to chyba bezcelowe…? (jeśli tak nie uważacie, dajcie znać – ew. mogę się postarać i zrobić takie coś na wyraźne życzenie)

A teraz może trochę tego, co tygryski lubią naj….mniej. Teoria, czyli informacje czym jest i skąd się wzięła  oraz jak się przed nią chronić. Wszystko to są ogólnodostępne informacje, więc nie oczekujcie tu żadnych rewelacji – ot, po prostu trochę wiedzy w pigułce, żeby potem było wiadomo ocb w tym wszystkim.

Jak powstała?

Według naukowców nowy rodzaj grypy jest wynikiem reasortacji genowej kilku odmian wirusa H1N1, w tym grypy ludzkiej, dwóch rodzajów świńskiej grypy oraz ptasiej grypy.

Tyle definicja. Czym jednak jest ta reasortacja? Najprościej mówiąc, wymieszaniem się materiału genetycznego kilku wirusów, w wyniku czego powstaje nowy wirus, który ma część cech jednego, i część cech drugiego (trzeciego, czwartego…) wirusa. Podsumowując więc, świńska grypa powstała przez wymieszanie się kilku rodzajów wirusów (powyższa definicja mówi o grypie ludzkiej, świńskiej i ptasiej). Jak to mogło wyglądać? Wyobraźmy sobie, całkiem hipotetycznie, taki scenariusz…

Gdzieś w dalekiej Azji, wykryte zostaje kolejne już ognisko ptasiej grypy H5N1 u ptactwa (to, że nie słychać o tym już w polskich mediach nie znaczy, że tego wirusa już nie ma). Przyjeżdża odpowiednia komisja, zarządza wybicie i spalenie drobiu, a następnie odjeżdża. Jednak sprytny hodowca myśli sobie – co będę marnował tyle dobrego w końcu mięsa (tylko u 5 ptaków wykryto grypę, reszta pewnie zdrowa!) – przeznaczę je na paszę i wyślę gdzieś daleko. Tak oto zarażone mięso trafia np. do jakiegoś państwa w Ameryce środkowej, gdzie kontrola weterynaryjna nie jest szczególnie surowa. Tam świnki, które są wszystkożerne, konsumują mięso (a hodowca zaciera ręce, że tak tanio udało mu się nakarmić świnie), a niektóre z nich, które już wcześniej pokasływały, łapią teraz nową chorobę. Następnego dnia jednak mają być wywiezione gdzieś daleko – farmer sprzedał je np. innemu farmerowi z Meksyku. Kiedy transport jest już na miejscu, dochodzi do wymieszania się wirusa obecnego już na farmie z nowym (naszą mieszanką). Do tego dochodzi jeszcze jeden nieprzewidziany element – jeden z dozorujących trzodę pracowników ma grypę, zwykłą, ludzką….

reasortacja

Czy tak było? Nie wiem. Czy tak mogło być? Zapewne tak, choć tego pewnie nigdy się nie dowiemy :)

A jak się chronić przed tą straszną pandemią?

Jak mówi stara prawda – najprostsze środki są najskuteczniejsze. A więc częste mycie rąk (mydłem! choć czytałem dzisiaj, że eksperci polecają alkohol… W Polsce raczej się to nie sprawdzi, w końcu kto dobrowolnie wyleje alkohol, nawet w tak słusznym celu? ;) ), zakrywanie twarzy przy kichaniu (i tutaj wskazówka, a właściwie zalecenie – jak kichacie, to nie zakrywajcie ust dłonią, a raczej wtulcie twarz w miejsce zgięcia łokcia:

lokiec

ale uwaga – tylko gdy macie długi rękaw, jeśli nie, to użyjcie raczej chusteczki higienicznej), unikanie zgromadzeń ludzkich i dbanie o higienę osobistą.

Osobiście natomiast odradzałbym używanie zwykłych maseczek chirurgicznych, z gatunku tych co to noszą lekarze, z kilku powodów, m.in. – maseczki wilgotnieją w czasie noszenia, stając się niezłą wylęgarnią dla drobnoustrojów, a więc wtedy pełnią funkcję odwrotną od zamierzonej; co więcej, nie są one całkowicie szczelne, a więc tak czy inaczej przepuszczają pewną ilość wirusów. Dodatkowo mogą też wpływać na złudne poczucie bezpieczeństwa noszącej ją osoby, co z kolei może skutkować obniżeniem jej ostrożności.

Na sam koniec pozwolę sobie jeszcze zamieścić kilka danych statystycznych.

Przypadków grypy łącznie: 439,012

Zgonów łącznie: 4508

Śmiertelność: 1,03%

Najwyższa śmiertelność: Ameryka Śr. i Płd., 3,14%

Ilość zachorowań w Polsce: 165

Ilość zgonów w Polsce: 0

W dniu jutrzejszym przyjrzę się zarzutom niektórych, jakoby WHO celowo zmieniła kryteria ogłaszania pandemii, aby móc ją ogłosić w tym wypadku. Do tego odniosę się też do kilku innych ciekawych twierdzeń :)

Advertisements
Możliwość komentowania jest wyłączona.
%d bloggers like this: